Nieuwsbrief kindcentrum De Sparkel

Vrijdag 26 januari 2024

Beste ouders/verzorgers,

Hierbij de nieuwsbrief van deze week met o.a. informatie over blok 4 van de Vreedzame School en de eerste leerlingenraad vergadering. In deze nieuwsbrief ook een link naar het Jeugdjournaal; het Jeugdjournaal was op kindcentrum De Sparkel aanwezig in groep 7.

Volgende week is er een studiedag2daagse voor team onderwijs. Dit betekent dat alle leerlingen donderdag 1 februari en vrijdag 2 februari vrij zijn.

Fijn weekend en tot volgende week!

Team kindcentrum De Sparkel.


Schaatsuitje groepen 3 t/m 8 en HB-groep

Donderdag 15 februari hebben we weer ons jaarlijks schaatsuitje voor de groepen 3 t/m 8.

Als er genoeg vervoer is gaan alle kinderen die ochtend naar de schaatsbaan in Haarlem. De groepen vertrekken tussen 8.30 uur en 8.45 uur en wij zijn ongeveer om 12.00 uur weer op school. Alle groepen zijn deze dag gewoon 14.15 uur uit.

De eigen bijdrage per kind is €3,70. Dit geld leveren de kinderen in bij hun leerkracht samen met het inschrijfformulier.

Kinderen die over het algemeen niet zo vaak schaatsen, kunnen al vrij snel baantjes maken met een schaats met harde schoen. Deze schaatsen kunnen ze op de schaatsbaan huren voor €5.50. De kinderen nemen dit geld mee op de schaatsdag zelf.

We hopen dat er genoeg ouders zijn die kunnen rijden (inzittende verzekering!). Het is voor veel ouders misschien een ideale gelegenheid om weer eens op de schaatsen te staan.

Als u meer kinderen op school heeft, levert u bij iedere klas voor ieder kind apart het formulier in en op 1 formulier invullen of u eventueel rijdt. De chauffeurs worden verdeeld over alle klassen. U heeft altijd uw eigen kinderen in de auto.

De inschrijfformulieren zijn meegegeven en gedeeld in Social Schools.

Als u zelf niet kunt rijden en uw kind is kleiner dan 1.35 m. wilt u dan een zitverhoger meegeven?

Inschrijfformulieren uiterlijk woensdag 31 januari inleveren bij de groepsleerkracht.

Heeft u vragen over het schaatsuitje? Noor Weel, leerkracht groep 8. (noor.weel@ijmare.nl).

Studiedag2daagse donderdag 1 februari en vrijdag 2 februari

Donderdag 1 februari en vrijdag 2 februari is een studiedag2daagse voor team onderwijs. De kinderen uit de groepen 1 t/m 8 en HB-groep zijn deze dagen vrij. Het team van kindcentrum De Sparkel volgt deze dagen o.a. een verdiepende scholing op het analyseren van toetsen en wat de leerlingen aan de hand van de analyse nodig hebben om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. Ook staan de groepsbesprekingen, het thematisch werken en het HB-onderwijs op de agenda.

Eerste leerlingenraad vergadering

Donderdag 18 januari is de leerlingenraad van kindcentrum De Sparkel voor het eerst bij elkaar gekomen voor een vergadering. Op de agenda stond onder andere het kennismaken met elkaar, het hoe en waarom van een leerlingenraad vergadering en een aantal andere bespreekpunten. De kinderen van de leerlingenraad koppelen de besproken punten en afspraken terug naar hun eigen klas.

Inschrijven/aanmelden

Voor de basisschool is apart inschrijven noodzakelijk. Heeft u uw kind nog niet ingeschreven, (ook broertjes en zusjes) wilt u dan een afspraak maken met de directeur (e-mail: anita.vandereng@ijmare.nl/0251-223467).

EU-schoolfruit

Ook volgende week is er weer EU-schoolfruit:

Woensdag 31 januari: Peer + winterpeen.

Donderdag: 1 februari: Studiedag, alle leerlingen vrij.

Vrijdag 2 februari: Studiedag, alle leerlingen vrij.

 

Ouders aan het woord

Deze week het woord aan Sylvana de moeder van Rayan (HB-groep), Reza (groep 3) en Diya (binnenkort in groep 1).

1. Wat maakt het dat jullie voor deze school hebben gekozen?

Ik heb voor kindcentrum De Sparkel gekozen, omdat mijn kinderen extra behoeften hebben. De belangrijkste behoeften van mijn kinderen zijn: gezien, geaccepteerd en gewaardeerd worden, zoals ze zijn.

In de HB-groep, die kindcentrum De Sparkel heeft, wordt daar meer aandacht aan gegeven dan een school die minder bekend is met begaafdheid.

Autonomie, ruimte om zelf te kiezen, zelf te ontdekken, zelf te ervaren en de dingen op een eigen manier te doen, is heel erg belangrijk voor mijn kinderen. Dit biedt deze school naar mijn gevoel zeker. Hun mening telt.

2. Hoe hebben jullie de start ervaren?

De start hierop school, heb ik ervaren als een zeer welkom en warm begin. Ook echt als nieuwe start voor mijn kinderen.


3. Hoe vinden uw kinderen het op school?

Mijn kinderen zijn heel erg gelukkig sinds zij hier op school zitten. Ze gaan elke dag met plezier naar school.

Mijn zoontje Rayan die in de HB groep zit, die werkt weer. Ook wordt hij steeds meer gemotiveerd. Hij praat graag over de lesstof die hij geleerd heeft in de klas. Dit is wat ik graag wil zien bij mijn kinderen.

Ik rij elke vanaf Amsterdam naar Beverwijk om mijn kinderen naar school te brengen. Ik rij er met plezier heen. Beste keuze die ik heb kunnen maken!

Blok 4 Vreedzame school: We hebben hart voor elkaar

In de week van 5 februari start blok 4 van de Vreedzame School. Dit blok gaat over gevoelens. Kunnen omgaan met gevoelens is van groot belang voor een positief klimaat in de klas en in de school. De Vreedzame School streeft naar een klimaat waarin iedereen zich prettig voelt en waarin kinderen “hart voor elkaar “ hebben, d.w.z. dat ze met respect omgaan met elkaar. Dat gaat gemakkelijker als kinderen in staat zijn hun gevoelens te benoemen en zich in de gevoelens van anderen te verplaatsen. Kinderen zijn dan beter in staat om conflicten positief op te lossen. Om met elkaar over gevoelens te praten, is het van belang dat de kinderen zich veilig voelen in de groep; tegelijkertijd bevorderen deze gesprekken de veiligheid in de groep. Er ontstaat een vertrouwde sfeer. We hebben het over gevoelens als boos en verdriet. We bespreken wat het betekent als iemand wordt buitengesloten. De kinderen leren herkennen wat hen boos maakt en hoe ze hun boosheid uiten. Ze leren dat “afkoelen” belangrijk is om een conflict te kunnen oplossen.

Verder gaat het in blok 4 over blij zijn, tevreden zijn en over opkomen voor elkaar. De lessen gaan over dingen die je leuk vindt en waar je blij van wordt.

We leren de kinderen dat ze mogen “passen”. Op school wordt het steeds “gewoner” om over gevoelens te praten. In het begin is het vaak nog onwennig. Uiteraard houden we er rekening mee dat niet elk kind even gemakkelijk over zijn of haar gevoelens praat. We willen kinderen de ruimte geven om zelf te kiezen wat ze over hun gevoelens kwijt willen.

Afname CITO leerling in beeld groepen 3 t/m 7 en HB-groep, rapporten, gespreksplanner en oudergesprekken. 

Afname CITO leerling in beeld:

We zijn gestart met de afname van de CITO leerling in beeld toetsen in de groepen 3 t/m 7 en HB-groep. Deze toetsen worden op alle scholen in Nederland 2 keer per jaar afgenomen. In de groepen 3 en 4 worden de toetsen op papier gemaakt. In de groepen 5 t/m 7 is de afname digitaal. Bij de digitale afname ging het niet altijd goed; dit was helaas een landelijk probleem. Zie ook een bericht hieronder over het Jeugdjournaal; Het Jeugdjournaam kwam naar kindcentrum De Sparkel om met groep 7 te praten over de storing bij CITO.

Rapporten en oudergesprekken:

Op maandag 5 februari ontvangen alle leerlingen uit de groepen 2 t/m 8 en HB-groep hun rapport en op het rapport zal de uitslag van de toetsen worden vermeld. De gespreksplanner in Social Schools is inmiddels opengezet en vanaf dinsdag 6 februari vinden de oudergesprekken plaats.

Schaaktoernooi

Woensdagmiddag 17 januari was Annemieke de Vries (onze schaakdocent) om 14.30 uur bij het Telstar stadion. Sami, Daphne, Julia, Gijs, Guus en Zinedine waren natuurlijk al op tijd aanwezig. Om 14.40 uur konden de kinderen die gingen oplopen met de spelers zich gaan omkleden in het paviljoen. Nadat ze dat super hadden gedaan, zie ook de foto’s via de link, kwamen ze om 15.10 uur terug boven in het stadion waar alle kinderen zaten te wachten op de start van de Simultaan. Ze speelden tegen Jop Delemarre. Alle kinderen kregen een mooie medaille en sommige kinderen voor hun goede spelinzicht zelfs een mooi gelamineerd certificaat. Al met al een top middag. Foto’s van op het veld en van binnen kunt u vinden op de onderstaande link. https://www.facebook.com/wimmeijer4

Jeugdjournaal in groep 7

Vrijdag 19 januari is het team van het Jeugdjournaal aanwezig geweest in groep 7 van kindcentrum De Sparkel.

Het was een spannende, maar leerzame dag. We weten nu dat het anderhalf uur filmen kan kosten om een item van twee minuten te maken en dat je moet doen alsof de cameraman er niet is. Het was natuurlijk heel vervelend dat er regelmatig even storing was bij de afname van de toetsen. Het was heel grappig hoe de leerlingen de situatie naspeelden en de laptops dichtklapten met wanhopige gebaren. Groep 7 vond het heel tof dat het Jeugdjournaal kwam filmen.

https://jeugdjournaal.nl/artikel/2505501-veel-toetsen-in-groep-7-gingen-niet-door-super-irritant

Agenda

Donderdag 1 en vrijdag 2 februari 2024Studiedag2daagse, alle leerlingen vrij.
Week van 5 februari 2024`Start Vreedzame school blok 4.
Maandag 5 februari 2024 Rapport mee.
Vanaf dinsdag 6 februari 2024Oudergesprekken. Gespreksplanner staat open.
Dinsdag 6 februari 2024Anita afwezig i.v.m. directie overleg IJmare.
Dinsdag 6 en woensdag 7 februari 2024Doorstroomtoets groep 8.
Donderdag 15 februari 2024Schaatsuitje groepen 3 t/m 8.
Vrijdag 16 februari 2024Alle onderwijsgroepen 12.30 uur uit.
Maandag 19 februari 2024 t/m vrijdag 23 februari 2024Voorjaarsvakantie.
Woensdag 24 april 17.00 uur-18.30 uur. Kijkmiddag/avond gezamenlijk thema onderwijs en opvang (informatie volgt later).

Leerling aan het woord

Deze week het woord aan Olivia Hogenstijn uit groep 8.

1. Hoe vind je het om op De Sparkel te zitten?

Ik vind het leuk op De Sparkel. Het is heel gezellig en er is een fijne sfeer.

2. Wat vind je het leukste om op school te doen?

Het buitenspelen vind ik leuk en creatieve opdrachten vind ik heel erg leuk om te doen.

3. Ga je met plezier naar school? Waarom wel/niet?

Ik ga met plezier naar school. Ik heb gezellige vriendinnen.

Welkom!

We verwelkomen weer een aantal nieuwe leerlingen op kindcentrum De Sparkel:

Anouar Boutaka in groep 1-2A.

Lóri Gutpintér in groep 4.

Panni Gutpintér  in de HB-groep.

Gefeliciteerd!

  • Maandag 22 januari: Sirac Kilitcioglu, groep 6.
  • Woensdag 24 januari: Julia Ugidos Ramos, groep 5.
  • Dinsdag 30 januari: Eray Goksen, groep 1-2A.
  • Vrijdag 2 februari: Farah El Onsri, groep 3.
  • Zaterdag 3 februari: Quincey Kuijper, groep 4.

Peuteropvang De Sparkel

Dag Allemaal,

We zijn het nieuwe jaar begonnen met een gezellig nieuwjaarsbuffet waar de ouders samen met hun kinderen allerlei lekkers hadden voorbereid. Ook zijn er na de Kerstvakantie een aantal nieuwe kinderen gestart bij ons op de Peuteropvang. Wij willen Louie, Leon en Cyriel hartelijk welkom heten.

Ook zijn wij begonnen met het VVE thema “Reuzen en Kabouters”. Dit thema sluit aan bij het thema van het onderwijs; Hallo Wereld. Wij hebben 24 april als afsluiting van dit thema een kijkavond (informatie volgt).

De kinderen mogen deze weken tot de afsluiting op 24 april verkleed als prins, prinses of een ander sprookjesfiguur naar de POV komen.

Wij gaan er een sprookjesachtige tijd van maken.

Groetjes,

Juf Marjolein, Samantha, Edina, Elena en Daisy

Social media

Wist u dat wij ook te volgen zijn op Social media?

Facebook: https://www.facebook.com/kindcentrumdesparkel

Instagram: https://www.instagram.com/kindcentrum.desparkel/