Nieuwsbrief kindcentrum De Sparkel

Vrijdag 1 december 2023

Beste ouders/verzorgers,

Hierbij de nieuwsbrief van deze week met o.a. informatie over het Sinterklaasfeest op kindcentrum De Sparkel.

Alvast een fijn weekend en tot volgende week!

Team kindcentrum De Sparkel.


Dinsdag 5 december Sinterklaasfeest op kindcentrum De Sparkel

Op dinsdag 5 december vieren wij het jaarlijkse Sinterklaasfeest op kindcentrum De Sparkel. Wij verwelkomen Sint en zijn pieten op het schoolplein. We zijn heel benieuwd hoe Sint en zijn pieten naar De Sparkel toekomen.

Wij willen u vragen om deze dag op tijd op school te zijn. Rond 08.35 uur komt de Sint aan. Om 08.20 uur gaan onze deuren open en kunnen de kinderen de klas in. In de klas houden de kinderen hun jassen aan. Om 08.30 uur gaan de kinderen samen met de leerkrachten naar buiten en wachten op het plein op de Sint en zijn pieten. (Plein aan de kant van de Laan van Blois). De kinderen van het kinderdagverblijf en de peuteropvang zullen in de ochtend ook op het schoolplein staan.

U bent allemaal van harte welkom en wij willen u vragen om buiten het plein te gaan staan. Het schoolplein is voor de kinderen en leerkrachten.

Na de aankomst van Sint en zijn pieten gaan alle kinderen naar binnen. De groepen 1 t/m 4, POV en KDV doen allerlei activiteiten in de klassen, in het speellokaal en ze brengen natuurlijk een bezoek aan Sint en zijn pieten. Wie weet zijn er ook wel cadeautjes?!

De groepen 5 t/m 8 + HB-groep spelen deze ochtend spelletjes, doen een bingo en/of dobbelspel. We gaan er samen een hele gezellige en leuke ochtend van maken! De groepen 1 t/m 8 en HB-groep zijn deze dag om 12.30 uur uit.

Pietengym

Afgelopen week heeft onze vakdocent gym pietengym gegeven tijdens de gymlessen van alle groepen. Alle kinderen hebben een pietendiploma ontvangen.

Leerlingenraad

Dit schooljaar start Kindcentrum De Sparkel met een Leerlingenraad. Het instellen van een leerlingenraad volgt uit de Vreedzame School lessen over democratie en burgerschap. In de leerlingenraad krijgen de kinderen een stem en worden ze betrokken bij de school organisatie. Onze leerlingenraad zal bestaan uit vertegenwoordigers uit de groepen 5 t/m 8 en de HB groep (1 per klas). Twee leerkrachten begeleiden het proces. De begeleiding vindt plaats door Marjon Liemburg (leerkracht groep 3) en Melinda Hollander (leerkracht groep 6).

Planning in de groepen 5 t/m 8 en HB-groep:

Week van 27 november: Lesje geven over de leerlingenraad (groepen 5 t/m 8 +HB-groep).

Vrijdag 1 december: Alle leerlingen uit de groepen 5 t/m 8 en HB-groep krijgen een toestemmingsbrief met opgaveformulier mee naar huis.

Maandag 11 december: Deadline voor sluiting verkiezingen. Kandidaten maken een poster.     

Woensdag 20 december: Verkiezingen.

Donderdag 18 januari: Eerste bijeenkomst Leerlingenraad direct na schooltijd.

Blok 3 Vreedzame School

Blok 3 vreedzame school: We hebben oor voor elkaar.

Half december starten we met blok 3 van de Vreedzame School.

In dit blok stimuleren we de kinderen om ‘oor voor elkaar’ te hebben. De lessen gaan over communicatie, over ‘praten mét elkaar’ in plaats van ‘praten tégen elkaar’.

De kinderen leren wat goed en slecht luisteren is. In tweetallen oefenen de kinderen om naar elkaar te luisteren. De een vertelt, de ander luistert. Goed luisteren kan je zien aan oogcontact, knikken, actieve lichaamshouding en herhalen wat de ander zegt.

De kinderen leren zich in een ander te verplaatsen. Ze leren dat het belangrijk is om goed naar elkaar te luisteren en duidelijk te zeggen wat je bedoelt. Dit voorkomt dat er misverstanden en conflicten ontstaan. Ze leren vragen stellen en samenvatten. Je laat daarmee zien dat je de ander goed begrepen hebt. We bespreken met de kinderen dat mensen op verschillende manieren naar dezelfde dingen kunnen kijken. We spreken dan over het hebben van verschillende ‘gezichtspunten’. We kijken soms anders tegen dezelfde dingen aan, omdat we verschillende ervaringen en gevoelens hebben en omdat we uit verschillende gezinnen komen.

Op deze manier leren we de kinderen met meningsverschillen om te gaan.

In de bovenbouw leren de kinderen argumenteren en debatteren. Hierbij gaat het om het verdedigen van een stelling. Bijvoorbeeld ‘kinderen moeten op tijd naar bed’ of ‘iemand die pest moet streng gestraft worden’. In groep 8 leren de kinderen over cyberpesten en wat ze kunnen doen. Ze leren over verschillen in communiceren via sociale media en face-to-face.

Werkzaamheden rondom kindcentrum De Sparkel

De Chrysantenhof is weer open!

Dit betekent dat de groepen 1-2 en 3 via de ingang op het kleuterplein het plein op kunnen komen. Ook zullen de leerkrachten aan het einde van de dag via deze uitgang naar buiten komen met de groepen 1-2 en 3. Alle andere groepen komen met de leerkracht aan de Laan van Blois naar buiten.

Het is niet de bedoeling dat er auto’s in de Chrysantenhof geparkeerd worden. De Chrysantenhof is alleen lopend of op de fiets bereikbaar via de Plantage.

Hierbij ook namens de buurt, de gemeente en handhaving nogmaals de oproep alleen in de parkeervakken te parkeren en om niet voor de garages te gaan staan. Bedankt!

EU-schoolfruit

Ook volgende week is er weer EU-schoolfruit:

Woensdag 6 december: Peer

Donderdag 7 december: Ananas

Vrijdag 8 december: Watermeloen

 

Ouders aan het woord

Deze week het woord aan de ouders van Lina en Mira uit groep 4 en 5.

1. Wat maakt het dat jullie voor deze school hebben gekozen?

Wat wij positief hebben ervaren was dat wij werden opgevangen door een betrokken en stralende directrice. Dat was voor ons van belang om voor De Sparkel te kiezen.

2. Hoe hebben jullie de start ervaren?

De start was heel positief en meedenkend voor onze meiden.


3. Hoe vinden jullie dochters het op school?

De meiden gaan allebei met veel plezier naar school en voelen zich gelukkig op De Sparkel.

Agenda

Dinsdag 5 december Sinterklaasfeest en alle groepen 12.30 uur uit.
Vrijdag 8 decemberKerstworkshops.
Maandag 11 decemberMuzieklessen.
Vrijdag 15 decemberKerstworkshops.
Dinsdag 19 decemberAnita afwezig i.v.m. directie overleg IJmare.
Donderdag 21 december Alle groepen 12.30 uur uit
Donderdag 21 december 17.30 uur 19.00 uur: Kerstdiner groepen 1 t/m 6.
19.30 uur-21.30 uur: Kerstdisco groepen 7 en 8.
Vrijdag 22 december Alle groepen 12.30 uur uit.
Maandag 25 december t/m zondag 7 januari 2024Kerstvakantie.
Vanaf woensdag 10 januari 2024Cito afname Leerling in Beeld groepen 3 t/m 7.

Kerstdiner en kerstdisco op kindcentrum De Sparkel

Ook dit schooljaar zijn er weer gezellige kerstactiviteiten:

Kerstdiner groepen 1 t/m 6

Donderdag 21 december kerstdiner van 17.30 uur tot 19.00 uur. De informatie over het diner en het maken van de gerechten volgt dinsdag 12 december.

Kerstdisco groepen 7 en 8

Donderdag 21 december kerstdisco van 19.30 uur tot 21.30 uur.

Voor de HB-groep volgt de informatie via de eigen leerkrachten. Meer info over de kerstactiviteiten volgt in een later bericht en in de volgende nieuwsbrief van vrijdag 15 december.  

De kerstdisco wordt dit jaar weer verzorgd door Marc van den Engh van Kids-Disco.

Leerling aan het woord

Deze week het woord aan Ciara Buschman uit groep 4.

1. Hoe vind je het om op De Sparkel te zitten?

Ik vind het heel leuk op De Sparkel. Ik heb veel vriendinnen.

2. Wat vind je het leukste om op school te doen?

Ik vind spelen, knutselen en lezen leuk. Ik houd van deze dingen.

3. Ga je met plezier naar school? Waarom wel/niet?

Ik ga soms wel en soms niet met plezier naar school. Als ik moe ben, ga ik niet met plezier naar school. De meeste tijd vind ik het heel leuk op school en ga ik met plezier naar school.

Welkom!

We verwelkomen Lynn Aardenburg in groep 1-2A en Yasmine van de Veen in groep 1-2B. Allebei van harte welkom op kindcentrum De Sparkel. We wensen jullie een hele fijne schooltijd!

Gefeliciteerd!

  • Vrijdag 1 december: Ahmad Hassam, groep 3.
  • Zondag 3 december: Alisha Koekenbier, groep 4.
  • Maandag 4 december: Sam van Balen, groep 5.
  • Donderdag 7 december: Liam Roovers, groep 3.
  • Vrijdag 8 december: Faris Kitanda, groep 8.
  • Vrijdag 8 december: Lisa Mons, groep 7.
  • Zaterdag 9 december: Ikra Cosgun, groep 5.
  • Zondag 10 december: Abdullah Ilgün, groep 8.

Van harte gefeliciteerd allemaal!

Disco buurtcentrum d’Evelaer